7 Mayıs 2015 Perşembe

İNGİLİZCE ÖĞRENMEK


Bu yazımızda Dil öğrenmek için neler gerekir konusunu ele alıyoruz.

1- İş icabı,ders geçmek için,seyahat ya da taşınma durumları gibi dil öğrenmenin çeşitli amaçları vardır. Bu yazıyı okuduğunuza göre sizin de dili öğrenmek için bir gerekçeniz mutlaka vardır.
Burada önemli olan şudur. Gerekçeniz ne kadar güçlüyse o kadar dil öğrenme isteğiniz kadar fazla olacaktır.

2-Süreklilik esastır. Dil öğrenmeyi bıraktığınız anda o da sizi bırakır. 2 ayda öğrendiğinizi 2 hafta da unutursunuz, karışmam.

3- Pratik şarttır imkânları kullanın zevk için okuyun. Kelimeyi metin içinde öğrenin anlam üzerinden gidin. Ortam önemlidir her an değerlendirilebilir. Çok dinleyin hayal gücünüzü kullanın. Cep telefonuzu kullanın. Fıkra okuyun.

4- Ana dile hâkimiyet önemlidir.

5- Yardıma ihtiyacınız var. İster sınıfta olun,ister bir kursa katılın isterseniz de özel ders alın iyi bir öğretmene ihtiyacınız var. İyi bir öğretmen size danışmanlık sağlar, ilham verir ve yol yordam gösterir.

Kıssadan hisse;
Üniversitenin 3.yılında gramer- dilbilgisi dersinden kalmıştım. Bir arkadaş elinde sorularla çıkageldi. Meğer hoca her sene aynı soruları sorarmış. Sabaha sınav var oturduk soruları cevaplamaya uğraştık. Ne yazık ki yardım isteyebileceğimiz kimse yoktu ve kaldık.

6- Zaman alır
Boyacı küpü değil bu. Sabır ister. Peki, ne kadar süre gerekir İngilizce öğrenmek için. Bu soruya bir soruyla karşılık verelim. Ne kadar İngilizce öğrenmek istiyorsunuz. Bir yerlerde bana bir hafta da İngilizce öğrettikleri söylenmişti. Şöyle cevap verdim onlara bir hafta da İngilizce öğrenebilirsiniz ancak bir haftalık öğrenirsiniz.
Dil öğretiminde Avrupa Komisynun belirlediği 6 ana seviye vardır. Bunun başlangıcı A1 olmak üzere A2, B1,B2, C1ve C2 dir. Durumdan duruma değişiklik göstermekle beraber kabaca bir süre verecek olursak A1 için 60 saatlik ders, A2 için 80 saatlik ders B1 içinse 160 saatlik ders yeterli olabilir. Tabi ben bunun 2 katı kadar da kişisel çaba ve zaman ayırmanızı tavsiye edebilirim.

7- İngilizce düşünmek. Dil düşünceyi ifade etmek için vardır. İngilizce düşünmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Hele ki başlangıç seviyesinde iseniz bu size imkânsız geliyor olabilir. Başlangıç için en azından İngilizce bazı ifadelerin Türkçe de ki gibi olmadığını bilin. Örneğin Türkçe de bir çift pantolon asla demeyiz, gözlük takılır giyilmez. Yine örnek üzerinden gidecek olursak; kapıyı açarız, ışığı açarız İngilizce de ise ayrı ayrı kelimeler vardır bu işler için. Tavuk çevirme ayrı şeydir, İngilizceye çevirme başka...

8. Öğrenmenin yaşı yoktur. İster küçük olun ister yaşlı dil öğrenebilirsiniz.

9. Son olarak;

dinleyin anlamasanız bile
okuyun kelime bilmesenız bile
yazın hep yazın sürekli yazın
konuşun korkmadan konuşun hata yaparak konuşun

Yazan: Harun Barış TAHTACI

kaynakça:
http://blog.milliyet.com.tr/yabanci-dil-ogretmenlerinin-erken-yasta-yabanci-dil-ogretimi-uzerine-algilarinin-degerlendirilmesi/Blog/?BlogNo=387585

https://www.academia.edu/3439829/T%C3%BCrkiye_de_neden_yabanc%C4%B1_dil_%C4%B0ngilizce_%C3%B6%C4%9Fretemiyoruz_ve_neden_%C3%B6%C4%9Frencilerimiz_ileti%C5%9Fim_kurabilecek_d%C3%BCzeyde_%C4%B0ngilizce_%C3%B6%C4%9Frenemiyor

common european language framework by European Commission

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder