9 Nisan 2015 Perşembe

İYİ BİR ÖĞRENCİNİN 10 ÖZELLİĞİ

İyi bir öğrenci olarak kendinizi ya da bir öğretmen olarak öğrencilerinizi değerlendirebilmeniz ve yönlendirebilmeniz için faydalanabileceğiniz 10 nitelik.

1- Sorumluluk alır.
Kendi öğrenmesinin takibini yapar. Dış kaynaklı zorlamalara ihtiyaç duymaz. İşler bazen ters gidebilir. Örneğin notlar düşük gelebilir. Böylesi durumlarda iyi öğrenci kendi eksiklk ve hatalarını araştırır ve bunları gidermenin yollarını arar.

2- Zamanı etkili kullanır ve düzenlidir.
Zamanı etkili kullanma ve düzenli olma; öğrenilebilir, geliştirilebilir ve alışkanlık haline getirilebilir bir beceridir.

3- Yardım alır.
Hangi kaynaktan nasıl yardım isteyeceğini bilir. Bu kaynak; bir kitap, internet, arkadaş, öğretmeniniz olabilir.

4-Kendi deneyimlerinden faydalanır.
Önemli olan öğrenme kapasitenizi artırmaktır. Her bir öğrenme deneyimi bu kapasiteyi artırır.

5- Motivasyonları içseldir.
Başarma hazzı, merak, kendi sınırlarını zorlamak sizi motive eden güçler olabilir. Ya da başka içsel motivasyon kaynaklarınız olabilir.

6- Dil becerilerinin önemini bilirler.


Okuduğunuzu, dinlediğinizi anlama becerileriniz ve konuşarak ya da yazarak düşüncelerinizi ifade etme becerileriniz önemlidir. Bütün diğer derslerinizi olumlu ya da olumsuz olarak etkileyecektir.. O yüzden kitap okumak, fikir tartışmalarına katılmak gibi alışkanlıklar edinmekte fayda var.

7- Soru sorarlar.

Hem de etkili sorular sorarlar. İyi bir soru yeni öğrenmelerin kapısını açar. Örneğin bu makale iyi bir öğrenci nasıl olur sorusundan hareketle ortaya çıkmıştır.

8- Öz değerlendirme yaparlar.
Ne yaptınız? Nasıl yaptınız? Neleri iyi neleri kötü yaptınız? Daha iyisini nasıl yapacaksınız? Elinize ne geçti? gibi soruları kendilerine sık sık sormalıdır.

9. Kendilerini tanırlar.
Yunus Emre nin dizeleri şöyle der,
"İlim ilmek ilmektir.
İlim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır. "
Güçlü yanlarınız neler? Zayıf yanlarınız neler? Hangi zorluklar var karşınızda imkanlarınız neler? Sorular çoğaltılabilir. Kendinizi bilirseniz doğru stratejiler üretebilirsiniz.

10. Zorluklar karşısında iyimserdirler.

Zorluklar her zaman olacaktır. İyimserlik sizi bu zorluklar karşısında güçlü kılar.Şampiyonlar hacı yatmaz gibidir. Her zaman düşerler ve her seferinde yeniden ayağa kalkarlar.

Kaynak: Key Competences For Lifelong Learning- European Commission
yazan: Harun Barış TAHTACI
İngilizce Öğretmeni



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder